Koninginnedag wordt in het hele land gevierd, in ieder dorp en iedere stad. Op een paar plekken wordt Koninginnedag echt groots gevierd. Het bijwonen van volksfeest nummer 1 is een waar feest in Amsterdam, Utrecht en Breda. De Koningin gaat in 2013 op bezoek in De Rijp en Amstelveen.


Koninginnedag in Amsterdam
Amsterdam kleurt oranje op Koninginnedag. De feestdag begint al op de avond voor Koninginnedag en wordt gevierd met een grootse vrijmarkt en muzikale optredens, onder andere in de Jordaan, het Vondelpark en De Pijp.

De vrijmarkt begint ‘s ochtends om 6 uur en duurt officieel tot 20 uur ‘s avonds. In de loop van de middag zijn de meeste leuke dingen al verdwenen, dus je kunt er maar beter vroeg bij zijn!

Koninginnenacht in Utrecht
Net als in Amsterdam begint ook in Utrecht het feest van Koninginnedag al een dag eerder. Op 29 april om 18 uur barst in het hart van de stad – op en rond het Domplein, de langs de grachten en de werven – het feest los met een vrijmarkt en talloze muzikale optredens in en voor de kroegen in de Utrechtse binnenstad. In Utrecht is Koninginnenacht belangrijker dan het feest op Koninginnedag zelf.

Koninginnedag in Breda
In Breda vindt jaarlijks een bijzonder Koninginnedag-evenement plaats: de buitengewone vlaggenparade. Deze parade vindt alleen in Breda plaats en wel bij Het Kasteel, de plek waar de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) gevestigd is.

De parade wordt afgenomen door de commandant van de Koninklijke Militaire Academie. Op deze dag is het plein van Het Kasteel opengesteld voor publiek.

De Rijp en Amstelveen pakken uit
Koningin Beatrix en haar familie brengen op op dinsdag 30 april 2013 een bezoek aan De Rijp en Amstelveen. Het zal duidelijk zijn dat deze gemeenten hun best zullen doen om een groots evenement neer te zetten.